MailScanner, sendmail i neka ograničenja

Ima mnogo stvari koje možda želite da ograničite na svom mail serveru.
Evo neke od njih, kratak opis, i kako se može podesiti :

Ukupna veličina poruke – vrlo zgodno, uobičajena veličina je između 10M i 30M
Podešava se pod /etc/MailScanner/MailScanner.conf, stavka :
Maximum Message Size = %rules-dir%/max.message.size.rules
Pa se u samom fajlu mogu podesiti različite vrednosti za različite naloge na serveru. Ako se podešava jedna vrednost za sve, onda fajl /etc/MailScanner/rules/max.message.size.rules izgleda ovako :
FromOrTo: default 50M
Naravno restartovati MailScanner da bi se promnena “primila”.

Ukupan broj primalaca jedne poruke – zaštita od slanja spam-a, obično je između 20 i 50, ali paziti ako neki korisnici šalju opšta obaveštenja na veliki broj adresa, pa im to možda neće biti dovoljno
Ovo se ne može podesiti na nivou MailScanner-a ili SpamAssassin-a (ili bar ne iole jednostavno), ali relativno se lako podešava na nivou MTA, kod mene Sendmail. To je u /etc/mail/sendmail.cf fajlu linija :
O MaxRecipientsPerMessage=50
Restartovati Sendmail/MailScanner da bi se promena “primila”.
Napomena : ovaj broj ograničava primaoce u poljima Cc i Bcc, i To.

Ograničenje veličine mailbox-a – da se ne bi disk servera prepunio. Standardna veličina se kreće od 10M do 10G (gmail). Ovo se može podesiti na nekoliko načina, ali je najjednostavnije na nivou OS-a, kroz kvote. Nezgodno, sem u slučaju da vam je /var/spool/mail odvojena particija. Druga mogućnost je kroz Procmail, ako njega koristite kao MDA (mail delivery agent), ali o tome u nekom od sledećih postova.